Moss Dagblad, 30. august 2006:

Nordiske klanger

"… vakker klangbehandling og fint samspill mellom sanger og pianist", er den begeistrede konklusjonen i tidsskriftet Musikkpedagogen etter en aften med våre to novembergjester.

I år er det ti år siden sopranen Kersti Ala-Murr flyttet til Norge. I 2000 fullførte hun sin musikkutdannelse i klassisk sang og opera i Estland. Men Kersti Ala-Murr er ikke av dem som hviler på sine laurbær. I Norge har hun fortsatt å utvikle seg med flere pedagoger, Grete Bjerketvedt først og fremst, dessuten med musikere som Kåre Ørnung, Åse Nordmo Løvberg. Sist sommer arbeidet hun med Elizabeth Norberg-Schulz, som holdt en mesterklasse i Nordfjord. Hun har vært solist i mange korverk, sist under Moss Festspilluke med Stabat Mater av Pergolesi. Ni vellykkede konserter i USA våren 2006 gjorde at hun ble invitert tilbake, også til å spille inn estisk musikk på CD sammen med sin akkompagnatør, Andres Mutso.

Andres Mutso har også sin utdannelse fra Musikkskolen i Tartu og ved Det estiske musikkakademi. Han har hatt fast engasjement ved musikkskolen i Tartu som pianolærer og akkompagnatør, både for estiske og utenlandske utøvere. Mutso og Ala-Murr begynte sitt samarbeid i 1999, og de har gitt konserter i Østerrike, Latvia og Sverige, foruten i Norge og Estland.

Konsertprogrammet byr på gjenhør med kjære sanger for norske musikkvenner, men inneholder også en del som vil være nytt for mange. Arne Garborgs Haugtussa, tonesatt av Grieg, og verker av Stenhammar og Sibelius er nordisk musikk som alle vel kjenner. Østerrikeren Alexander Zemlinsky (1871-1942) har kanskje operaelskere møtt i "Der König Kandaules", men Zemlinsky står også bak Lyric Symphony, et verk for orkester, sopran og baryton. Komponisten Eduard Tubin (1905-1982) står bak de estiske verkene. Sangene fremføres på originalspråket, men publikum får en oversettelse til norsk, og Ala-Murr vil selv presentere detaljene i programmet underveis.

Konsertfakta:

Lørdag 18. november 2006 kl. 1400 i Moss
Kunstgalleri
Programmet varer ca. 90 minutter inkl. pause
Billetter selges ved inngangen

Kersti Ala-Murr og Andres Mutso