Arrangementer Baltiske filmdager Film

Baltisk filmdag 29. november

Etter den gradvise frigjøringen fra Sovjetsamveldet og den stille, «syngende revolsjonen» i de baltiske landene høsten 1989, oppstod det et spontant og entusiastisk samarbeid over Østersjøen på ulike kultur områder. Bakgrunnen var et bredt handelsmessig og kulturelt samarbeid mellom de nordiske og baltiske landene i tiden 1918-40, da de baltiske statene var etablert som frie land. På bakgrunn av dette var det også en sterk interesse for nordisk kultur og litteratur under hele den sovjetiske okkupasjonstiden etter 1945.
      Ett av de nye kulturelle områdene som manifesterte seg etter 1989, var film, noe  som medførte arrangement av flere nordiske filmdager i de tre hovedstedene Riga, Tallinn og Vilnius, og visninger av baltiske filmer ved nordiske festivaler og cinematek. Norge var i denne sammenheng tidlig ute, gjennom et samarbeid blant annet med Kulturlaget Norge-Latvija. Etter hvert ble det også igangsatt co-produksjoner mellom nordiske og baltiske land, og det ble lagt til rette for import og distribusjon av nordisk film i Baltikum og vice versa.
     I 2014 feirer vi 25-årsjubileet for dette samarbeidet, parallelt med at Riga er europeisk kulturhovedstad og inviterer til ny filmfestival og utdeling av den Europeiske filmprisen i desember. I år kommer også en bok som tar sikte på å skildre utviklingen av arbeidet, som har vært en sentral del av ytringsfriheten og uttrykksmuligheten for filmfolk i de tre baltiske landene. Jan Erik Holst, direktør ved Norsk filminstitutt fra1988 og formann i Scandinavian films 1994-2002, er redaktør for boken. Hans lange erfaring og mange kontakter gir boken en fagligtyngde og integritet.

Baltisk filmdag foregår i Filmens hus, begynner kl. 11.00 og varer frem til midnatt. For bindende påmelding til middag kontakt janerik.holst@gmail.com innen 20.november (se programmet under). Arrangementet er et samarbeid med Kulturlaget Norge-Latvija, Norsk-estisk forening og de litauiske foreningene i Norge.

Program*
Kl. 11.00: The Excursionist

Litauen 2014. Regi: Audrius Juzena. Med: Anastasija Marcenkaite, Igorj Savockin, Ksenia Rappoport. Litauisk tale, engelsk tekst, DCP, farger, 1t 50min Dramatisk film basert på den utrolige historien om en ti år gammel jente som rømte fra et fangetog på vei til Sibir på 50-tallet, og som klarte å komme seg den 6000 km lange veien hjemover.
Kl. 13.00: Living Images
Estland 2013 Regi: Hardi Volmer. Med: Sandra Uusberg, Priit Võigemast, Anu Lamp, Tõnu Oj a. Estisk tale, engelsk tekst, DCP, farger, 2t 15min Hardi Volmer, som vi kjenner fra spille-, dokumentar- og animasjonsfilm, har her laget en både kompleks, spennende og interessant metafilm, en historisk basert kjærlighetsfilm med innslag fra stumfilmen og filmens melodramatiske gullalder.
Kl. 15.30: Bokpresentasjon
«Stork flying over Pinewood», ny bok om det nordisk-baltiske filmsamarbeidet, redigert av Jan Erik Holst, utgitt på engelsk av KOM forlag i Oslo.
Kl. 16.00: Capitalism at Crossroad Street
Regi: Ivars Seleckis. Latvia 2013. Med: Ivea Margevicha og Talivaldis Margévics i rollene som seg selv. Latvisk tale, engelsk tekst, DCP, farger, 1t 40min Tredje utgave av Ivars Seleckis legendariske dokumentarfilm om en liten gate i utkanten Riga. Innledes av Dita Rietuma, direktør for det latviske filmsenteret og filmkritiker.
Kl. 18.00: Then It’s Hi! Hi! Hee!
Džimlai Rudi rallalla!, Regi: Maris Putninš & Janis Cimmermanis. Med: girts Jakovjevs, Jakovs Rafalsons, Aina Karele, Latvia 2014. Latvisk tale, engelsk tekst, DCP, farger, 1t 40min. Morsom og tragikomisk film om en gruppe mennesker på et gamlehjem som tilbyr seg å gå inn i forsvaret, slik at landet kan nyttegjøre seg pensjonen deres for å kunne forbedre økonomien under finanskrisen.
Kl. 20.00: Taler, kulturelle innslag og middag. Villsvin-middag i Filmkaféen for kr. 250. Bindende påmelding til janerik.holst@gmail. com innen 20. november.
*med forbehold om endringer