Arrangementer Baltiske filmdager

Latvisk filmkveld 12. mai

I år er det 20 år siden januar-barikadene i Riga og Latvias de facto uavhengighetserklæring i august 1991. Til minne om disse begivenhetene inviterer  Kulturlaget Norge-Latvia (i samarbeid med Norsk-estisk forening) til filmaften 12 mai kl.18.00 i Dronningensgate 3, Oslo (samme inngang som den litauiske ambassaden).

Da vises dokumentarfilmen “Er det lett…? 20 år etter” (2010)  av den latviske regissøren Antra Cilinska. Filmen er på latvisk med engelsk tekst.  Filmen er en oppfølger til den legendariske latviske regissøren Juris Podnieks film “Er det lett å være ung?” fra 1986.

I filmen fra 1986 tar Podnieks pulsen på ungdommen i en brytningstid hvor glasnost, rock og krigen i Afghanistan setter sine preg på deres virkelighet. Filmen ble vist i minst 85 land og fikk svært stor betydning for Latvias nasjonalfølelse og for Vestens bilde av hvordan det var å være ung i Latvia på 1980-tallet.

Filmen ”Er det lett? Etter 20 år” er oppfølgeren til filmen fra 1986, og følger ungdommene etter 20 år. Nå er ungdommene selv blitt voksne og har barn som er på samme alder som de selv var da filmen ble spilt inn. De voksne ungdommene vi møter i filmen ser tilbake på tiden, landets utvikling og dagens ungdom – og blir også vurdert av sine egne barn.  Og spørsmålet ”er det lett?” viser seg fortsatt å være like aktuelt for nesten alle av dem – som for seerne.

Den latviske journalisten og filmkritikeren Ieva Pitruka holder en innledning på engelsk.

Det blir anledning til å kjøpe dvd-filmen ”Er det lett å være ung” (1986) for kr 100,-

Gratis inngang! Alle er hjertelig velkommen!