Arrangementer Litteratur

Duer og værhaner: Sofi Oksanen på litteraturhuset 17. april

Sofi Oksanen på Litteraturhuset 17. april

Den finske forfatteren Sofi Oksanen har bare 36 år på nakken og fire romaner bak seg. Mens forlagene gjerne regner en kort levetid på bøker, så gjelder det ikke henne. Når vi går inn i en finsk bokhandel, finner vi alle bøkene hennes sentralt plassert. Utrenskning har kommet i over 30 opplag på finsk og til og med Baby Jane, den minst kjente, er ute med opplag nummer 15! Den nyeste romanen, Kun kyyhkyset katosivat (norsk tittel: Da duene forsvant), vil neppe komme i mange opplag på finsk.
Dette av den enkle grunn at opplagene er så kjempestore: førsteopplag på hundre tusen, andreopplag på femti tusen. Hvor mange kjøpere kan det være i et land med et folketall ikke særlig større enn i Norge? Norske lesere ser nå fram til ta fatt på Da duene forsvant der handlingen igjen er lagt til Estland og for det meste til 1940- og
1960-tallet. Bokelskere og estlandsinteresserte må nok smøre seg med tålmodighet en liten stund til. Vi kan ikke opplyse om nøyaktig dato, men i alle fall vil boka være å få i god tid før Sofi Oksanen selv skal opptre på Litteraturhuset i Oslo 17. april.  Vi oppfordrer alle våre lesere til å notere seg datoen og sikre seg billetter i god tid. Det var så altfor mange som ikke slapp inn på grunn av stappfullt hus forrige gang denne forfatteren var i landet. For øvrig bekreftet Sofi Oksanen nylig overfor Estlandsnytt at hun også er invitert til å delta på Festspillene i Bergen. De blir i år åpnet 22. mai og går til 5. juni. Alle detaljene i programmet er ennå ikke fastlagt, så foreløpig kan ikke Sofi si nøyaktig dato for sin egen opptreden eller hva arrangørene ønsker at hun skal bidra med. Vi oppfordrer leserne til selv å følge med på utviklingen i Bergen.
(11.1.13 jv)

Mer informasjon om arrangementet og billetter får du på Litteraturhusets nettside.