Arrangementer Jubileum

I fjordene klinger det – Estland 100 i Trondheim 25. august

I år er det et spesielt år for Estland – det feires 100 år med egen stat. Jubileet markerer ikke bare den juridiske formingen av den estiske republikken med egne lover, språk og tradisjoner, men også oppfyllingen av drømmen om frihet i eget land som esterne bar i seg gjennom mange mange år under fremmed makt.

Kulturarven er noe Estland er verdensberømt for – folkedans- og sangfestivalen er kjent over alt.

Jubileet feires i mange land rundt i verden og de to estiske folkedansgruppene i Norge, Trollid og Viikingid, arrangerer en kulturell fest i Trondheim i denne anledningen. Det blir en folkloristisk ettermiddag som også er ment å være en gave til Estland fra alle estere bosatt i  Norge. Alle er hjertelig velkommen til å delta!

Det blir dans, folkemusikk og korsang med sangere fra Keila i Estland. Den estiske folkedansgruppen fra Finland, Nopsajalad, kommer, i tillegg til den estiske ambassadøren og estisk honorær konsulen i Norge, herr Trond Bernhard Brekke. Hege Boman Grundekjøn skal lede konserten og holde åpningstale. Konserten skal fortelle en historie gjennom Estlands 100-års kulturarv og alle får muligheten til å lære seg tradisjonell estisk ringdans.

Arrangementet finner sted på Sverresborg museum den 25.8.2018 og det blir aktivi­teter for hele familien. En berømt og respektert snekker fra Estland, Meelis Kihulane, skal lære bort hvordan man lager den tradisjoniske treskjeen som var brukt i gamle dager på estiske gårder. Sverresborg friluftsmuseet byr på mange historiske severdigheter og det blir en hyggelig reise mellom nå- og fortiden.

HVA: Estlands 100-års jubileumsfest med gjester fra Norge, Estland og Finland
HVOR: Sverresborg museum, Trondheim
NÅR: 25. august kl 12-17, konserten er klokka 13.30-16.30