Festivaler Folkedans

To folkedansgrupper forbereder seg til dansefestivalen i Tallinn i 2025

Av Margot Bunke

Nå kommer tiden der alle de estiske sang og folkedansgruppene har bare ett felles mål – den store nasjonale sang- og dansefestivalen neste år.

Den XXVIII sang og den XXI dansefestivalen går av stabelen i Tallinn den 3-6 juli 2025.

Trondheimstrollene har også et stort ønske om å delta der. I april hadde de deres første øving, hvor de begynte å lære dansene til denne festen. Nedtellingen har dermed begynt og nå er det ingenting annet å gjøre enn å vie seg til saken med hele sitt hjerte.

Trondheimstrollene holder seg til i Midt-Norge, med dansere fra forskjellige nasjonaliteter som alle ønsker å oppleve den store dansefesten til det estiske folket. I tillegg har gruppen estere som bor langt unna, og har så stor lyst til å delta på dansefesten at de tar fly til trening. 


For å lære danser har de i tillegg til endags-treninger også treningsleirer hvor de beste danselærerne innen sitt felt kommer helt fra Estland til Trondheim.

I april ble trening utført av Agne Kurrikoff-Herman, som lærte dem de grunnleggende trinnene, som de nå kan øve videre på egen hånd. I mellomtiden veileder deres egen lærer Kadri-Liis Wist dem, og til høsten kommer Marius Aave for å finpusse danseferdighetene deres ved å gjennomgå det de har lært så langt og korrigere der det er nødvendig. Det er fortsatt en lang vei å gå, men jo mer tid som går, desto bedre danser de.

De gleder seg veldig til å danse med tusenvis av andre dansere på dansefesten! 

Også Oslo Vikingene har såvidt begynt med å lære trinn til dansefestivalen. Men først står det opptredelsen i Gøteborg på planen hvor estere fra Gøteborg har invitert Vikingene til deres tradisjonsrike midtsommerfeiring. Med ild, lek, grilling og sang skal estere boende i Gøteborg område og deres familie og venner feire en av de viktigste helligdagene i esteres kalender. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *